Gepost op

Nestkast ophangen

Nestkast ophangen

Nestkast ophangen, waar moet je aan denken?

Nestkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Eigenlijk maakt het voor de vogels niets uit hoe ze eruit zien, wel hebben ze voorkeur voor het formaat van de kast en de grootte van de opening. In deze tuintip leggen we het nut van de kasten uit en geven we tips hoe en waar de nestkast ophangen het beste is.

Het nut van nestkasten

Nestkasten worden voor twee doeleinden gebruikt door de vogels, namelijk schuilen en nestelen. In de herfst en winter worden de kastjes gebruikt als schuilplaats. Niet alleen om zich te beschermen tegen het natte en koude weer, maar ook tegen roofdieren zoals marters. In het voorjaar worden de kastjes gebruikt om te nestelen. Wanneer je dus nestkastjes ophangt is de kans groot dat er vogels in je tuin komen schuilen en/of broeden.

Tips: waar en hoe een nestkast ophangen

De beste plek voor een nestkast is op een rustige plek, zo’n 1,5 tot 2 meter van de grond en met de opening naar het noordoosten. Op die manier brandt de zon er niet teveel op en is deze het beste beschut tegen wind. Enige begroeiing in de omgeving is prima, maar niet in de baan van de vliegopening. Misschien een open deur: Hang de kast stevig op, zodat deze niet bewegen kan.

Ee nieuwe nestkast kun je op elk moment van het jaar plaatsen. Wanneer je dit echter aan het eind van de zomer of begin van de herfst doet is de kans groot dat er al vogels komen ‘overwinteren’. Bestaande nestkasten kun je in deze periode schoonmaken. Doe dit met flink veel kokend water zodat alle bacteriën en parasieten gedood worden.

Wanneer je meerdere nestkasten wilt op gaan hangen is het noodzakelijk dat je om de territoria van de vogels denkt. Ga je vogels van dezelfde soort ‘lokken’, zorg er dan voor dat de kasten minimaal 10 meter uit elkaar liggen. Wanneer je meerdere soorten vogels wilt kun je 3 meter tussen de kasten aanhouden. Er zijn overigens ook vogels die in koloniën leven. Daarvan kunnen de nestkasten pal naast elkaar hangen.

Nestkast kopen of zelf maken

Het is zeker mogelijk om zelf een nestkastje te maken. Op scholen is dit ook vaak een praktijkopdracht. Je moet dan wel alles zelf op maat zagen. Wil je het wat eenvoudiger, dan hebben we twee DHZ (Doe Het Zelf) nestkasten in onze webwinkel staan. Namelijk:

Wil je een complete nestkast kopen, dan hebben we een heel assortiment beschikbaar. Met de zoekopdracht nestkast vind je ze wel!

Vogels kunnen het in de winter ook lastig voer vinden. Als je ze wilt helpen kun je in de categorie Voer je keuze maken.

Reageren

Heb je al een nestkast? Dan zijn we nieuwsgierig naar je ervaringen. Heb je misschien nog meer tips voor nestkast ophangen?

Als je nog geen nestkast hebt… Ben je dat na het lezen van deze tuintip wel van plan?

In beide gevallen horen we graag van je in een berichtje…

Deel dit bericht:
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *