Gepost op

Insectenhotel plaatsen

Insectenhotel plaatsen

Insectenhotel plaatsenJe ziet ze steeds meer verschijnen, maar waar moet je aan denken bij het insectenhotel plaatsen. In deze tuintip leggen we het nut van de hotels en de beste plek om het te plaatsen uit.

Het nut van een insectenhotel

Doordat de mensen steeds meer gebouwen en wegen plaatsen krijgen insecten het steeds moeilijker. Ze vinden, met name in gebouwde gebieden, maar moeilijk een lekker plekje om te vertoeven en overwinteren.

Nu denk je misschien “ik houd helemaal niet van insecten, dus waarom zou ik ze gaan helpen?”. Hier kunnen we in ieder geval vier redenen voor opsommen:

 1. Insecten bestrijden ongedierte zoals bladluis, huisvliegen en rupsen. We hebben het dus over het helpen van de ‘nuttige’ insecten.
 2. Wanneer je een fruitboom of een moestuin hebt, worden deze beter bestoven. Je hebt dus meer kans op een goede oogst.
 3. Het is, met name voor kinderen, leerzaam om te kijken hoe de insecten zich gedragen.
 4. Een insectenhotel is zo gemaakt dat het de nuttige insecten aantrekt. Een aantal voorbeelden zijn solitaire bijen, groene gaasvlieg, lieveheersbeestjes, vlinders en oorwormen. De manier waarop het insectenhotel is ingericht en geplaatst kan bepalen welke insecten er gebruik van gaan maken.

Plaatsing van een insectenhotel

Insectenhotel plaatsen - op pootDe beste plek voor het hotel is daar waar de zon enige uren op schijnt. Een redelijk warme plek dus. De ingang kun je hiervoor het beste naar het zuid-oosten richten. Enige beschutting tegen de regen is wel wenselijk.

Plaats het hotel altijd minimaal een meter van de grond af. Dit kan op een natuurlijke verhoging zijn of je kunt het hotel ergens aan ophangen. Ook zijn er hotels op poten te koop.

Denk goed na over de plek en verplaats hem daarna niet meer. Het verplaatsen kan de insecten dusdanig verstoren dat ze dit niet overleven.

Als er veel (bloeiende) bloemen in de buurt zijn van het kastje heb je de meeste kans op bezoek van vlinders, hommels en solitaire bijen.

Een insectenhotel hoef je niet schoon te maken. Wel kun je eventuele spinnenwebben wegvegen. Hoewel ook dat de natuur is, zou het toch zonde zijn als je insectenbezoek wordt verstoord door een spin…

Het hotel kun je het hele jaar door plaatsen. Het kan wel een tijdje duren voordat er bezoekers in gaan wonen, dus heb geduld.

Insectenhotel kopen of zelf maken

Op internet zijn er allerlei tips te vinden over het zelf maken van een insectenhotel. Met allerlei natuurlijke onderdelen kun je het de insecten al naar de zin maken. Wij hebben ook een doe-het-zelf bouwpakket voor het in elkaar zetten van een hotel. Alle benodigde onderdelen zitten er dan bij. Kijk hier maar eens: Insectenhotel zelf maken.

We hebben verschillende maten en vormen insectenhotels in onze webwinkel. De prijzen variëren van € 9,75 tot € 79,00. Kijk hier maar eens: Insectenhotel.

We hebben ook nestkastjes speciaal voor bijen, vlinders of lieveheersbeestjes. Deze vind je allemaal in de categorie Verblijven.

Voor de kinderen hebben we ook nog een insecten studeer doos. Hierin zit een bakje met twee lenzen. Deze lenzen geven 6 x vergroting voor de bovenkant en 4 x vergroting voor de onderkant. Zo kunnen onze kleintjes de insecten goed bekijken.

Reageren

Heb je al een insectenhotel? Dan zijn we nieuwsgierig naar je ervaringen. Heb je misschien nog meer tips voor insectenhotel plaatsen?

Als je nog geen hotel hebt… Ben je dat na het lezen van deze tuintip wel van plan?

In beide gevallen horen we graag van je in een berichtje…

 

Deel dit bericht:

6 gedachten over “Insectenhotel plaatsen

 1. Ik heb al een paar jaar een insectenhotel staan en let altijd heel erg op de bijenpopulatie die mijn tuin bezoekt. Het is voor mij een graadmeter van een geslaagde tuin. Ik laat ook een hoek springbalsemien staan. Ik moet de woekering ervan wel in de gaten houden. Hij is echter zo populair bij de bijen.

  1. Hallo Ivan,

   De Springbalsemien is inderdaad voor bijen een geschikte plant, met name omdat deze in de nazomer en begin van de herfst nog bloeit.

   Het is echter niet meer toegestaan deze actief te zaaien en/of uit te breiden.
   Heb je hem nog in je tuin staan dan mag je dat zo laten, maar zorg ervoor dat je de uitzaaiingen in het voorjaar verwijderd.
   Je trekt de jonge plantjes zo uit de grond dus dat is geen probleem.

 2. Mijn insectenhotel wordt af en toe geplunderd door vogels (eksters of klauwtjes, denk ik. Het gebeurt altijd vroeg in de ochtend). Zij slopen de holle rietstengels er uit om de insecten eruit te peuren. Ik heb er nu kippengaas omheen gewikkeld.

  1. Hallo Henk,
   Bedankt voor de nuttige tip!

 3. Ja maar wat doen de insecten in dat hitel. Is dat stuufmeel? Of wat is het nut. Lijkt wel stuifmeel het is toch geen eten wat doen de beestjes?

  1. Het nut van een insectenhotel is dat deze voornamelijk wordt gebruikt als schuilplaats. Met name in de winter kunnen de insecten daar overwinteren. Omdat de natuur steeds meer plaats maakt voor stenen is het voor insecten lastig om goede schuilplaatsen te vinden. Het kan goed zijn dat er solitaire bijen in komen die ook stuifmeel mee nemen het hotel in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *